3G

 

Gisteren zag ik twee buizerds. Eén zat op een lantaarnpaal imposant te wezen en de andere een kilometer verder dito. Helaas had ik op dat moment mijn camera niet bij me. Daar zal Murphy wel weer achter hebben gezeten. Niet dat het een spectaculair plaatje opgeleverd zou hebben, maar toch. Een buizerd is wel iets anders dan een kanariepietje.

Ik ben altijd al geobsedeerd geweest door vogels. Vooral door roofvogels. En dankzij een beter natuur- en milieubeleid van de laatste dertig jaar, zijn die  ook hier weer min of meer regelmatig te zien. Ongeveer vijftien jaar geleden reed ik op de A28 iets onder Zwolle. Opeens viel mijn oog op een reusachtig vliegdek(lucht)schip. Een silhouet in de verte tegen de strakblauwe lucht. Ik dacht meteen: Verrek, dat is een zeearend. Maar ik wist ook wel dat die in Nederland al heel lang niet meer gespot waren, dus dat was bijzonder onwaarschijnlijk. Maar wel indrukwekkend.

De volgende dag las ik in de krant en klein berichtje: Er was een zeearend gesignaleerd in de omgeving van Lelystad. Sinds die tijd worden ze vaker gezien en jaarlijks zijn er wel broedende paren rond de Oostvaardersplassen. Het beeld van die ‘vliegende deur’ heb ik sindsdien virtueel gekaderd en staat als een prijswinnende foto in mijn geheugen. Waarmee ik maar wil zeggen dat die buizerds gisteren natuurlijk best aardig waren maar ik had er liever één in de lucht gezien, terwijl ik mijn camera in de aanslag had.  Ja, dream on…

Voor zo’n shot moet namelijk aan drie randvoorwaarden worden voldaan: Geduld, Geluk en Geld (3G). Om te beginnen met het laatste; zo’n foto maak je niet met je telefoon. Een telelens van 600 mm is wel het minste. En een daarbij passende camera. Voor goeie objectieven boven de 200 mm is de vuistregel: één euro per mm. En als dat geld er toch is, dan is een tripje naar de Andes ook wel te doen. Want de kans dat daar el condor pasa is natuurlijk groter dan in Urk.

Goed, dan zit je daar op een  bergtop met al je dure spul en dan is het een kwestie van wachten, wachten en nog eens héél lang wachten. Het zijn namelijk geen spreeuwen die in hele zwermen voorbij jouw lens sjezen.  En met 2G ben je er nog niet want zonder die derde G zou je zomaar helemaal niks aan die andere twee kunnen hebben. Het geluk dat er inderdaad een majestueuze luchtrover voorbij jouw stek komt zweven. En het geluk dat de zon dan niet pal in je tronie schijnt (tegenlicht!). Als dat allemaal dik in orde is, dan pas heb je misschien de foto van je leven. The eagle has landed! Ik zeg ‘misschien’ omdat 4G waarschijnlijk de minimale specificatie is: Genoeg Geld, Geduld en Geluk.